Астролог Валентина Радиева-Маренова

Прогноза за месец декември 2023 година

През декември празнуват Стрелците – късметлиите на зодиака. И това не значи, че животът им е винаги лесен. Това, което ги определя като щастливци е начинът, по който преминават през трудностите или по-философската им представа за света. Вдъхновението, търсенето на по-висш смисъл във всяка ситуация, любовта към пътешествията и приключенския дух е онова, което ги кара да привличат добрата карма или т.нар. късмет. Много хора казват, че не вярват в късмета. Е, аз не съм от тях, защото знам, че ние сами го привличаме към себе си с начина си на мислене.
Декември е прекрасен, защото е месецът с най-много празници. Никулден, Иганжден, Бъдни вечер, Коледа, Стефановден и това са все народни, български празници, отбелязвани от дедите ни много преди християнството да ги препише за свои. Те са част от стара наша духовна традиция и са част от знанието на дедите ни за всемира и Силата, която го сътворява.
Ето кратък цитат от автора на книгата „Ти си това“ Румен Чорбаджийски по темата за Коледа: „Коледа е изцяло български празник и той няма нищо общо с християнството.
По време на зимното слънцестоене (22.12 – 24.12), когато Слънцето е най-ниско на хоризонта, тогава образно казано Майката природа си почива, спи. През тези три дни върховният господар дава сина си на Майката, която го ражда в сърцето си на 25 декември. Това виждаме от старите зографи в църкви от 13 и 14 век та чак до наши дни.

Коренът на думата „коледа“ може да се извлече от старобългарската дума за време: кол, коли. Например по нашия край имаме запазено това „коли ти казах – на времето ти казах“. Или да вземем този пример от тетевенско „не беше ми колица – не беше ми време, нямах време“.

От корена на думата и старите изображения в храмовете разбираме, че коледарите на 25 декември празнуват раждането на млада Бога (това е Богът Време) в сърцето на Майката Кибела. Така, че Коледа означава просто… Времето!“

Ето и главните астрологични събития за месец декември:
– Месецът започва със съвпад Слънце-Марс в Стрелец и той се запазва почти до края на месеца. Тези две волеви планети в огнен знак дават устрем, смелост и готовност за действие. Но само ако има заложена цел. Активността се увеличава – и външната и на по-дълбоко ниво. Хората усещат прилив на мотивация, а това най-ясно ще се прояви в две направления – в бизнеса и спорта. И всякаква инициатива е препоръчителна. Но до 12 декември.
– От 12 декември до 2 януари 2024г. е фазата на ретроградния Меркурий. Не смятам, че трябва да приемаме тези периоди за фатални, по-скоро да приемем, че са това са дни за повече почивка и усамотение. Неудобството идва от това, че дните около Коледа е времето за купуване на подаръци. Съветът ми е да се избягват покупките на техника. Да не се купуват стоки, за които трябва да се чака дълга доставка, защото задължително ще има забавяне или объркване на пратката. Или материала на продукта няма да е такъв какъвто сме го видели в интернет, или качеството няма да е задоволително. Купувайте стоки, които може да пипнете и добре обмисляйте всяка покупка. Всъщност по-разумно е да свършите с пазаренето до 12 декември. Ако празнувате Новогодишните празници извън града може да се очакват забавяния, отменени полети, объркани резервации. Проверявайте всичко по няколко пъти.
– На 5 декември Венера прави преход в Скорпион, а това дава отражение в сферата на емоциите. Ревност, страст, дълбочина на чувствата. Допълнително се засилват крайностите в емоционалните състояния от квадратурата на Плутон към Венера, която се разпада на 8 декември. Това е добре, защото можем да разчитаме на малко по-спокоен студентски празник.
– На 13 декември в 1,46 часа след полунощ е Новолунието в Стрелец. Доста хармонично Новолуние и лично аз бих го използвала за стратегия за нов проект, но не и за подписване на договори и скъпи покупки заради ретроградния Меркурий.
Стрелецът отговаря за следните теми – пътувания, чужбина, обучения, духовни и философски търсения, мотивация.
– На 23 декември светликът прави преход в зодиакалния знак Козирог.
– Пълнолунието е на Стефановден 27 декември и е по оста Козирог-Рак. Прекрасна вечер за семейни сбирки и домашни празненства, с усещане на топлота и уют. Все пак Луната е в Рак – знакът на семейството, корена и дома.
– Още на 9 декември се сформира един хармоничен аспект между Юпитер и Сатурн като по-късно към средата на месеца Слънцето се включва към тях и се задейства т.нар. бисекстил и се задържа до края на годината. Това е признак за постигане на добри резултати в административна и държавната сфера. Намиране на решения и достигане на стабилност. Не се очакват катаклизми в  обществения и политическия живот в страната и в света. Дори напротив – Плутон секстил Нептун дава относително спокойствие на политическата сцена.

Мога да обобщя, че декември е спокоен дори и с ретрограден Меркурий през по-голямата част от месеца. Можем да се насладим на празниците и да отворим сърцата си за новото време, което се ражда точно на Коледа.
Весели празници!

 

Споделете статията в социалните мрежи:

Facebook
Telegram
WhatsApp
LinkedIn
Twitter

Още публикации: