Астролог Валентина Радиева-Маренова

Интервю за Екип 7 – Валентина МАРЕНОВА, астролог: Старият начин на живот ще остане в миналото, а промените през последните 2 години ще станат устойчиви

Валентина беше гост-лектор по време на поредната среща на Дамския Бизнес Клуб. В следващите редове заедно ще погледнем към звездното небе, за да разшифроваме закодираните в него знаци и съдбовната им предопределеност.

Какво представлява астрологията, с какво се занимава небесната наука?

Астрологията е наука, която по разположението на планетите може да даде тълкование за бъдещи събития, както и много точно да опише характера и събитията в живота на човек. Интересът на хората към звездното небе датира от незапомнени времена, защото по фазите на луната са е ориентирали за реколтата и лова. И до ден днешен се издават лунни календари, които са в помощ на рибари и земеделци.

Как се запалихте по астрологията?

Като дете бях чувала за зодиите, но по времето на комунизма у нас имаше много оскъдна астрологична информация. Нямаше интернет, нямаше специализирани книги. Това донякъде забави пътя ми, но не ме отказа, защото въпросите вътре в мен не спираха. Търсех отговори – исках да разбера хората, мотивите им, начинът им на мислене. Изобщо исках да сложа ред в хаоса и знаех, че човек се ражда с определени черти на характера независимо от възпитание, националност или раса. Когато започнах да уча астрология с цел да опозная хората, първото, което се случи, е, че опознах себе си. Разбрах за себе си неща, които не съм и подозирала. Затова няма да се уморя да повтарям, че астрологията е прекрасен инструмент за себепознание, а познаваш ли себе си, няма да можеш да бъдеш лесно манипулиран.

Изготвяте прогнози по месеци и индивидуални хороскопи. Случва ли се хората да бъркат професията Ви с медиум, гадател?

Има и такива, но в по-голямата си част хората са информирани и имат представа какви са ресурсите на астрологията. С неограничеността на интернет такава информация е лесно достъпна за хората, но все пак имат нужда от опитен астролог, който да разтълкува хороскопа им. Аз все пак обяснявам на всеки, че не съм гадател, нямам видения, а анализирам. Всяка планета от Слънчевата система от гледна точка на астрологията има принцип на действие и знаейки това аз интерпретирам рождените карти на хората.

За какви съвети най-често Ви търсят?

Хората навсякъде по света са еднакви. Въпросите и търсенията са общочовешки – любов, кариера, здраве, пари. Все повече хора ме питат за своята мисия и цел в живота. При много хора личното щастие и вътрешна удовлетвореност са много по-важни от материалното богатство. Много хора са наясно, че парите сами по себе си нямат такава стойност, ако нямаш с кого да ги споделиш или пък работиш нещо, което те тормози. Споделям мнението, че на първо място човек трябва да се научи да прави неща, които са полезни за самия него, за да бъде полезен и на близките си. Да приема и обича себе си в пълната си цялост. Но за да се приемеш, първо трябва да се познаваш.

Какви са ползите от астрологията в ежедневието?

За един месец Луната преминава през четири фази и дванадесетте зодиакални знака и дава определена предразположеност в настроението и поведението на хората.

Питали ли сте се защо един ден имате нужда да си стоите у дома и да не се срещате с хора, а на следващия кипите от енергия и сте готови за подвизи? Защо днес ти се готви и чисти, а преди два дни непременно искахте да се видите с приятели? Именно тези ни настроения се влияят от знака, в който е Луната. Както гледаме прогнозата за времето и искаме да знаем дали утре ще вали, за да си вземем чадър, или ще пече жарко слънце, така е полезно за нас и да знаем какъв „емоционален“ облак се задава през деня. Независимо от зодията ни, фазите на Луната и знака, в който попада тя, задават общите емоционални състояния на хората в ежедневието.

Ако знаем знака на ежедневната луна, ще знаем кога да планираме командировка, обучение или почивка, дали е подходящ момент за операция, време ли е за ново начинание и кога да проведете важен разговор, за да имате желания резултат.

Освен това всеки е чувал за ретроградния Меркурий, който е в тази фаза три – четири пъти в годината. Всеки може да провери в интернет кои са тези периоди. По това време трябва да се внимава на път, да не се купува техника, да не се подписват договори, включително и брак.

Прилагате ли познанията си в личния и професионалния живот? Взимали ли сте съдбовни решения въз основа на астрологични анализи?

Да, разбира се. Когато трябва да взимам важни решения, се допитвам до хороскопа си. Определено знам кога и в коя сфера на живота ми ще имам събития. Мога да се ориентирам дали човек, влязъл в живота ми, е важен и значим, дали си струва да влагам време и усилия в определени взаимоотношения.

Съобразявам се с лунния знак, когато планирам семинари, изнасям лекции или участвам в телевизионни предавания. Когато ходя на зъболекар, си избирам подходящ ден, за да мине процедурата леко и безболезнено. Внимавам, когато трябва да си купувам техника или друга голяма покупка.

Но не се вторачвам толкова често, колкото се очаква. Защото смятам, че така се губи спонтанността в живота ми. Искам да откривам, да опитвам и опознавам, без да знам нещо предварително, дори и да сгреша. Дори обичам да ескпериментирам – например купувам си по-малки покупки по време на ретрограден Меркурий, за да видя какво ще се случи. И обикновено се случва.

Съветвам хората да не изпадат в крайности що се отнася до прогнозиране да ежедневието, а да се научат да „чуват“ себе си, да следват интуицията си. Защото сме част от природата, нейните цикли и влияния и всички отговори са вътре в нас.

Влияят ли се важни обществени и политически процеси от астрологията? Как можем да им въздействаме, ако имаме повече информация за разположението и движението на небесните тела?

Всички аспекти на тази материална Вселена се влияят от разположението на планетите, включително политическите и икономическите процеси. Всяка война, пандемия, икономическа криза и т.н. могат да бъдат видени по небесните разположения.

На звездното небе се задържа вече почти втора година квадратура (напрегнат аспект) между Сатурн и Уран. Сатурн в астрологията се нарича „стария дявол“ и „чистача на кармата“ и символизира всичко, което ни дава усещане за стабилност. Сатурн е символ на държавната структура, статуквото. А Уран свързваме с бунт, независимост, промяна и новаторство. И в крайна сметка резултатът е един – борбата между старото и новото продължава, както в глобален, така и в личен план. Светът се променя, минавайки през криза. Аспектът Сатурн-Уран е индикация за икономическа криза и истината е, че докато не се разпадне аспектът на небето, тя няма как да отшуми. А краят му е през март 2023 година, когато Сатурн ще направи преход от Водолей в Риби. Какво означава това? Старият начин на живот ще остане в миналото, а промените, които ни се случват последните 2 години, ще станат устойчиви. Промяната продължава с пълна сила. В живота на всеки един човек ще се случи промяна, която ще бъде болезнена първоначално, но от позицията на времето ще се окаже за добро. Някои ще преживеят резки обрати в личния живот и взаимоотношения, други в социален и професионален план. В коя сфера на битието ви ще се случи това, зависи много от индивидуалния ви хороскоп, който може да бъде разтълкуван от професионален астролог.

Посрещнахме поредните предсрочни избори по време на ретрограден Меркурий.

Какво влияние оказа космическата подредба на планетите?

На 2 октомври планетата на информационния взаимообмен тръгна директно, така че изборите не се случиха на ретрограден Меркурий. Това е добре, защото оттогава започнаха да се задвижват дейности, които досега са били в застой – търговия, комуникация, договорни отношения, документи. Но за съжаление, Меркурий участва в една напрегната конфигурация с Марс и Нептун, които говорят за много грешки, заблуди, неточности. Неясни ситуации. Те всъщност са факт.

В контекста на тези размисли, какво бъдеще ни чака?

Идват години на промени и тези промени ще станат постоянни във времето. В ерата на Водолея сме, това е 120-годишен цикъл и водещи ще станат свободните професии, работа през интернет. Развитието на технологиите. Но пък и влечение към духовните науки – астрологията е една от тях.

Последните месеци бяха толкова енергийно концентрирани, наситени със събития и все едно времето се забърза. Въпросът е дали ще успеем да преминем успешно през тези „интересни времена“? Отговорът не е еднозначен, а различен за всеки човек. Само пътят е ясен – нарича се „промяна“.

До колко сме готови да променим нещо в живота си – работата, партньорството, себе си, разбиранията си?

Какво остава в сферата на неизвестното дори за астрологията?

Човешката душа. Еволюционното развитие на съзнанието на човек. Доктор Менгеле е имал много хармоничен хороскоп, но виждате какви безчинства е извършил.

Астрологията показва много, но не всичко.

Какво ни е подготвил ноември?

Ноември започва с ретроградното движение на Марс и ще продължи до 12 януари 2023 година в зодиакалния знак Близнаци. Марс в хороскопа на един човек показва начина, по който отстоява себе си; как действа и изразява индивидуалната си сила и каква е сексуалната му енергия. Марс е волята. Марс е действието, а знакът на Марс показва как правим това – например Марс в Близнаци с думи, Марс в Овен с юмрук по масата и т.н.

Какво препоръчвам в периода на ретрограден Марс:

Не се започват нови бизнес начинания, проекти и дейности. Много е вероятно да не доведат до желания успех. Не се отварят фирми.

Не се започват съдебни дела.

Не се създават нови интимни връзки – ще са силно страстни, но не дългосрочни.

Много от браковете са подложени на изпитания, поради неизказани през годините думи и потиснати обиди. В конкретния момент целият този емоционален „облак“ ще излиза на повърхността под формата на конфликти и скандали. Това ескалиране на емоциите може да подейства и прочистващо за партньорствата, стига да са стъпили на стабилна основа – любов, доверие, разбиране. Ако осъзнаването не е налице, са възможни раздели.

Не се започват ремонти, особено на техника.

Внимава се при работа с металообработващи машини, друг вид тежка техника – възможни са травми.

Не се купуват автомобили; машини, свързани с производство или друг вид техника. Могат да дадат скрити дефекти или да се развалят бързо.

Не бива да се действа импулсивно. Възможно е да се избълват думи, които да наранят, а реакциите са на раздразнителност и с детински инат. За периода важи поговорката: „Три пъти мери – един път режи!“

Десислава СТЕФАНОВА

Споделете статията в социалните мрежи:

Facebook
Telegram
WhatsApp
LinkedIn
Twitter

Още публикации: